top of page
Sara Salverius DEF 9946191-5.jpg

Sara Salvérius

Sara Salvérius (Gent, 1985) studeerde accordeon bij Philippe Thuriot aan het conservatorium van Gent. Ze werkte mee aan verschillende folk- en wereldmuziekprojecten en trad op in binnen- en buitenland. 

Sinds 2017 besteedt ze een groot deel van haar tijd aan eigen composities en werd hier in 2022 voor bekroond met de Flanders Folk Award voor beste album.

In 2018 debuteerde Sara met Trapped in Sight. Een emotionele soloplaat met muziek voor accordeon die ze maakte na de zelfmoord van haar zus in 2017. De cd werd warm onthaald en Klara vermeldde hem zelfs als een van de opvallendste van 2018.

In 2020 volgde Equinox, een tweede solo-cd met eigen muziek.

In dit vervolg laat ze horen hoe verdriet en gemis een plaats heeft gekregen in haar leven, zonder dat het allesoverheersend is. Tijdens de equinox, op twee momenten per jaar, zijn de dag en de nacht overal ter wereld even lang. Voor Sara is dat een mooie overgang van een droevige periode naar een tijd waar er meer licht is. 

Ook deze cd werd heel positief ontvangen en Sara kreeg hiervoor in 2022 de Flanders Folk Award voor beste album.

Het Festival van Vlaanderen Kempen gaf Sara een compositieopdracht voor Poesia Divina, het poëtische luik van het festival Musica Divina, in september 2021. Ze maakte een compositie geïnspireerd op een psalm van Sylvie Marie. 

Vanaf najaar 2021 was haar muziek ook te horen in de voorstelling 'Het Gezin van Paemel' door Antwerps theatercollectief SKaGeN.

In 2023 stond Sara op de planken als soliste in de opera Kruistocht van componist Frederik Neyrinck, een productie van Opera Ballet Vlaanderen & Kopergietery. In februari 2023 kreeg Sara een residentie in de Handelsbeurs in Gent om een programma uit te werken met de Finse zangeres Aino Peltomaa. Ze werd ook uitgenodigd om Gent muzikaal te vertegenwoordigen in Hongarije naar aanleiding van de viering rond Cultural Capital in Veszprém. Samen met sopraan Louise Kuyvenhove werkte Sara een programma uit voor MA Festival 2023 (Festival van Vlaanderen Brugge). Eind 2023 mocht Sara met haar accordeon stem geven aan ‘la muette’ in de librettolezing van La Muette de Portici, een productie van muziektheater Walpurgis.


Momenteel is Sara bezig met haar derde album Pendulum, een nieuw programma voor accordeon en strijkkwartet. Hierbij draait alles om verbinding. 

De strijkinstrumenten werden speciaal voor dit project gebouwd door haar man, vioolbouwer Pieter Goossens, om de juiste, passende klankkleur te krijgen bij het geluid van Sara's accordeon en haar muziek. De instrumenten worden bespeeld door strijkkwartet SunSunSun. 

Voor dit project ontving Sara subsidies van Vlaanderen. 

De muziek wordt begin 2024 opgenomen en vanaf eind april 2024 live op het podium gespeeld.


In het voorjaar van 2024 werkt Sara samen met de Nederlandse acteur Giovanni Brand voor de theatervoorstelling I love Roma. Samen maken ze 10 troostballades voor 10 mensen uit de Romageschiedenis, een duet tussen accordeon en stem. 


Klarafestival nodigde Sara uit om een week lang in residentie te gaan in een Brussels woonzorgcentrum om geïnspireerd door de ontmoetingen, een nieuwe compositie te maken. In mei 2024 volgt een concerttour doorheen de Brusselse zorginstellingen ihkv Klarafestival in de Zorg. 

Biografie: Biografie
bottom of page